Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 14:14 - Ода за Вуте и статуята на София
Автор: taniadacheva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2987 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 17.06.2011 01:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обидил се Вуте, че Пена не го допущала да стане символ на София. От толкоз лични шопи – например "Светофара – виден Шоп, прочут с кражбите си на крушки и осветителни тела от съседите и приятелите си; или Бай Тонислаф – виден алкохолик известен с легендарната си победа над изтъкнатата мъжествена компаньонка Стефка Бъбрека в свирепо надпиване с домашна ракия и доматена чорбица;  да не говорим за Snoop Доган – млада надежда на рапа, прочут с неповторимите хитове „Сипи ми Боза” и „Хакера в Обора”. "1 Та сред таквиз прославени люде, бе избран именно Вуте за шоп на годината, а централният ракиен съвет реши на 10-тата чашка през нощта да махне статуята на Света София, па и парици да припечели от вторични за нея. Та да застане Вуте вместо нея, да изпъчи гърди български, ем по-достойни от нейните, ем по големи, ем по-космати. Ама "не та не" - казала Пена - "не ставаш, Вуте, не ставаш". Какво да се прави, примирил се Вуте, млъкнал. Някъде сред общите характеристики между Пена и едрият рогат добитък, и пожеланията към цялото нейно стадо роднини, пълзящи в насипно състояние из мълчаливия бунт в мозъка на Вуте - там пробляснал и цитат на Карл Чапек: „Ако жената не се предаде, тя побеждава; ако се предаде, диктува условия на победителя.“ Всъщност той не си цитирал Карл Чапек, а Нане, който в една шкембеджийница му бил цитирал бай Миро, дето бил прочел тази мъдрост на вратата на тоалетната на бай Спиро. Не щеш ли Пена прекъснала диалога на различните ядосани хора във Вутевата глава, па му рекла да влязат у ресторанто да я черпи, че от умора нямала желание дори да му се кара. Влязъл човечецът да ядат гадини – морски, бодливи, скъпи и мърдащи - извадил примирено заплатката и заброял за колко омара ще му стигнат париците. Така или иначе Пена ги изяла всичките.
– „Пено, върни един, да ти покажа нещо”- рекъл Вуте, и след продължителен спор, в който Пена говорила с пълна уста в 99,9% от времето, а на едната десета от стотния, омарът сам излязал от устата й, а Вуте го завил в една салфетчица... за  зимнинка. Пъхнал го в джоба той, и закретали пеша- без голфа, защото бил развален - и без магарето, защото развалило голфа при опита на Вуте да го вкара в колата в ролята на шофьор, за да докаже на Пена че дори то има по-добри шофьорски умения от нея.. Та вървеееееели, що вървели, па стигнали до таа въпросната Статуя на Света София. Погледнал я жално Вуте, погледнал я, извадил омара от джоба си и го сложил на пиедестала до нея. Пена примигнала, па го попитала:
-Що работиш бе Вуте? - Символ на градо слагам, Пено. - Тебе, Пено за символ те избрах! -Как така, Вуте, как така яз че сам тая мазна гадина? - Мъжките омари, Пено, ги пръжат с капак, оти застават един под друг и си помагат един на друг да се покатерят и да излязат от тигана. Женските омари, Пено, ги пръжат без капак, - не си помагат да излязат, оти им стига удоволствието, че мъжо им е у съседния тиган ...

1- Речник на шопа

image
image
image  imageimage



Гласувай:
7



1. madmaxx - Танче мъжките не ги ли пържеха с к...
06.04.2011 17:32
Танче мъжките не ги ли пържеха с капак, а женските без? :P Иначе поздравления, добре си уловила тънкостите на шопската душевност. :)
цитирай
2. taniadacheva - madmaxx, мерси за комплимента и ...
06.04.2011 23:35
madmaxx , мерси за комплимента и забележката :) и от двете има нужда човек :)
цитирай
3. fluk - вече мислех,че си се отказала от постването в блога си
07.04.2011 09:04
радвам се,споделяш написаното.оригинална и увлекателна история.поздравления
цитирай
4. taniadacheva - fluk, благодаря ти, много красиви ...
07.04.2011 11:04
fluk , благодаря ти, много красиви думи :) не се бях отказала от блога, просто имаше много работа, която трябваше да се откаже от мен за някакви секунди, за да мога да напомня и на блога си,че не съм се отказала от него.
цитирай
5. fluk - за няма нищо ми благодариш,винаги е приятно да прочета някоя различна и по свежа гледна точка
07.04.2011 14:35
върху нещата от живота.чувствам се длъжен да ти призная ,че заради твоят постинг изгледах "догвил":)),което пък си е една уважителна причина да изкажа благодарности :))
хубав и успешен ден с повече свободни секунди :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taniadacheva
Категория: Поезия
Прочетен: 639669
Постинги: 270
Коментари: 504
Гласове: 2582
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930